⌂ Home
Tillbaka
Sök:

Bourguignon med svarta linser

(6 portioner)

9 steklökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
3 msk olja eller smör
3 msk tomatpuré
1.5 msk vetemjöl
1.5 tsk torkad timjan
3 lagerblad
3 dl rödvin
4.5 dl vatten
1½ grönsaksbuljongtärning
3 tsk japansk soja
3 dl torkade belugalinser

300 g champinjoner eller valfri svamp
1½ vitlöksklyfta
1.5 msk olja eller smör
salt
svartpeppar

potatismos
syltlök

Skala steklöken och halvera. Skala och skiva vitlöken. Skala morötterna och skär i cm-stora bitar. Fräs lök, vitlök och morot i olja i en gryta på medelvärme i några minuter tills löken mjuknar. Rör ner tomatpuré och mjöl. Tillsätt timjan, lagerblad, vin, vatten, buljongtärning och soja. Låt koka på svag värme under lock ca 60 minuter.

Koka linserna enligt anvisning på förpackningen, häll av.

Svampfräs: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och hacka vitlöken fint. Fräs svamp och vitlök i oljan tills det får färg. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ner linserna i grytan. Låt grytan sjuda ca 10 minuter. Späd ev med mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Toppa grytan med svampen och servera med potatismos och syltlök.